Berättarfesten 2017 - så var den!

Söndag 2 juli

Invigning av årets Berättarfest på pensionat Stensvik Kristianopel

Program: Presentation av aktörerna (Jan Jeppsson ordf.) Festtalare Max Dager, kulturchef Karlskrona Kommun, Berättelser & skrönor, Sigrid Oldenburg. Musik: Gruppen Note4Note

Lördag 1 juli

Vägskälsdans i Gärestad
Det var dans bort i vägen… musik, dans och skrönor med Sven "Hålet i väggen" Haraldsson och hans spelmän
Arrangör: Äggaboden i Gärestad, www.aggaboden.se


Måndag 3 juli

Torpvandring, Holmsjö
Vi samlas vid Sillhövda kyrka för samåkning till årets utflyktsmål, Backstugan i Sillhövda. Efter att vi har parkerat blir det en kort promenad fram till Backstugan där vi tittar på den renoverade stugan och får lite berättat om den. Därefter dricker vi vårt medhavda kaffe.
Arrangör: Holmsjö hembygdsförening, www.holmsjo.se

Skattjakt för barn, Kristianopel kl 19.00
Följ med på en spännande vandring och lär dig mer om Kristianopels spännande historia. Vi klär oss i 1600-tals kläder och med hjälp av en skattkarta skall du lösa klurigheter på vägen. Skattkarta köpes på plats, pris 100 kr per karta.
Samling vid kyrkan.
Arrangör: Kristianopels Företagarförening, www.kristianopel.se


Tisdag 4 juli

Troll- och sagovandring, Långemåla Holmes torp
"I sagans skog där snurrar sagans slända. I sagans skog kan vad som helst hända…” Välkomna små och stora (med barnasinnet kvar) Bara fantasin sätter gränser. Vi fikar vid elden. Skapa ditt eget stentroll.
Arrangör: Barbro Abramsson, www.holmestorp.se

Cykeltur med smak av skärgård
Vi samlas vid Kvarnen för att redan där ta avstamp i historien. Sedan cyklar vi genom det leende skärgårdslandskapet där skrönor och folktro blandas med berättelser om traditionella tillagningsmetoder hos öns mathantverkare där vi gör små smakstopp.
Arrangör: Maud Selander, www.3trappsteg.se

Onsdag 5 juli

Bilsafari med berättelser
Samling vid Stengöls skola. Berättelser från de norra delarna av Rödeby. Vi besöker nya platser som har en historia att berätta. Platser där både det ena och andra har hänt. Ett antal historier kommer att levereras. Sant eller osant – det får du avgöra själv. Efter bilsafarin återsamlas vi vid Stengöls skola, där de som önskar kan titta in i vårt lilla museum. Möjlighet att grilla finns, hembygdsföreningen bjuder på kaffe och underhållning.
Arrangör: Rödeby Norra Hembygdsförening med studieförbudnet Vuxenskolan, www.hembygd.se/rodeby-norra

Torsdagen 6 juli

Skrönor och historier från Räntemåla med omnejd
Följ med på en historisk berättarresa om gränsbygden mellan Sverige och Danmark, blandad med skrönor och andra berättelser om folk, fä och annat otyg i gränsområdet. Kvällen inleds med en kort orkidévandring (om vädret tillåter) därefter servering av grillad hamburgare och dryck, samt kaffe och kaka. Under måltiden guidar Claes Wiberg oss genom berättelser och skrönor i vår bygd.
Arrangör: Bosse och Eva-Britt, Röda Huset i Räntemåla, Eringsboda
www.facebook.com/Rantemala.Stuguthyrning

Vi drar till skogs! Bottnansmåla Gård
Följ med ut i Bottnansmålaskogen och vandra i de vilda djurens hem. Har det gått lo här? Eller älg? Vad är det där för en kotte? Vilka träslag kan vi hitta och vad gör man av dem? Tillsammans läser vi av landskapet och naturen och försöker se saker man kanske inte annars ser. Vandringen passar alla åldrar och funkar i alla väder. Vi avslutar med en vild och matig hamburgare.
Arrangör: Ingela, Bottnansmåla gård www.bottnansmala.se

Älskade köksträdgård! Kristianopel
Lyssna till Monika Hulthe från Ekoplantan som pratar om köksträdgården förr och idag. Vi träffas vid den nya köksträdgården på Pensionat Stensvik
Arrangör: Kristianopels Företagarförening www.kristianopel.se

Fredag 7 juli

Det gamla hantverket, Flymen
Vi träffas vid hembygdsgården där vi berättar och visar om järnframställning i masugn. Demonstration av gammal spånhyvel. Filmvisning om kolmilan. Kaffeservering
Arrangör Flymens hembygdsförening

Lördag 8 juli

Musik på blodigt allvar, Orranäs
Till Lantluft gästar musikern, kompositören, författaren m.m. Peter Bryngelsson under rubriken "Musik på blodigt allvar". Det är också titeln på hans nya bok om musik i krig liksom sommar-musikprogrammet där han spelar musik och berättar om de melodier som använts i krig och konflikter. Det innebär en musikalisk resa från forntid till nutid, från Robert Johnssons möte med djävulen, musik till skräckfilm, Tjeckiens nationalsång, hippiemusik under Vietnamkriget och arabisk musik under den arabiska våren.
Caféet har öppet för försäljning av gott ekologiskt fika.
Arrangör: Lantluft Orranäs, www.lantluft.com

Söndag 9 juli

Skogens hemligheter, Ledja
Vi samlas vid Ledja skola och börjar med fika. Vi vandrar sedan bland sjungande tallar och susande granar i skogen där Dacke stupade. Vi låter fantasin flöda i sällskap med Barbro som vägleder oss både geografiskt och historiskt genom folktro och sägner. Erika berättar om och lär oss att använda råvaror från skogens skafferi. Ingela berättar om dagens skogar där skogsbruk, rekreation, mm måste samsas. Gunnel o Jan dukar upp en lyxig måltid i skogens matsal, med närproducerade råvaror. Korgmakaren och spelmannen Mikael Svensson berättar om hur han använder skogens material samt bjuder på musik. Vi intar en eftermiddagsfika som avslutning på vandringen.
Arrangörer:
Gamlegårdens Delikatesser, Ledja. Erika Karmegren
Holmes Torp, Långemåla Barbro Abrahamsson
Bottnansmåla Gårdshandel, Ingela Johansson
Holmamåla NaturRelax, Gunnel o Jan Jeppsson

Hela veckan kan du följa med Kulturkompaniet på spännande vandringar i Karlskrona med omnejd!

Måndag kl 18:00 Världsarvet
Tisdag kl 19:00 Stadsteatern i Kristianopel
Onsdag kl 13:15 Drottningskärs Kastell, Aspö
Onsdag kl 18:00 Vanartigt kvinnfolk
Onsdag kl 19:30 Vanartigt kvinnfolk
Torsdag kl 18:00 Allt som aldrig blev av
Fredag kl 18:00 Björkholmen
Lördag kl 11:00 Om ryssen kom
Lördag kl 13:00 Om ryssen kom
Söndag kl 15:00 Bakgårdar och okända miljöer
Mer information om de olika arrangemangen finns på hemsidan. Där kan man också enkelt köpa biljetter direkt online. Biljetterna kan även köpas på Karlskrona Turistbyrå.
www.kulturkompaniet.eu