Berättarfesten 2010 i ord och bild
söndag

 
 
Katarina Ewerlöf invigningstalade i strålande sommarväder i Wämöparken   Snart kom Nostalgia-veteranerna och började rada upp sig. Katarina Mazetti ledde kortegen i en Opel Olympia-57.
 
Katarina ledde också tävlingen "På minuten" och Ingemar Lönnbom var domare   Det var svårt för politikerna att låta bli att upprepa sig i tävlingen
Margareta Skantze, en av invigningsberättarna Ida och Michael Strömqvist stod för trevlig musikunderhållning
Katarina Mazetti och Sven "Stickeboda" Svensson i samspråk om...kan det möjligen vara hästkrafter eller svunna tider i motorbranschen? Efter "nostalgirally" genom Ekriket avslutades söndagen med mat och berättande med motor-anknytning i Holmamåla.

måndag

 
Erik Johansson letar efter myrlejon i Högasand Berättelserna blir alltid bättre i Berättarstolen. Här en av  lägerdeltagarna  på äventyr i Holmamåla

tisdag

 
Många ville höra skrönor och allehanda berättelser från Rödeby i det vackra ådeltat.   ...och naturligtvis berättande visor, framförda av Jörgen och Iris Axelsson

onsdag

Sofie och Zarah instruerar lägerdeltagare   Avslutning på tre dagars berättarläger. Många anhöriga mötte upp till en trevlig stund.
 
På Flakesjöns botten: Jan Michaelsson berättar om vad man kan utläsa av ett borrprov från gammal sjöbotten. Jan analyserar ett av borrproverna, det sista  kom från 4,5 m djup och består av  ca 14.000 år gammal lera. En märklig känsla!
Eva Steiner berättade om Lyckebyån och dess betydelse som dricksvattenreservoar. Här visar hon exempel på hur vatten kan påverkas av omgivningen. Kvällen avslutades på Flakens gård, med lite historik om gården och där bl a Bengt Johansson berättade om utdikningen av Flakesjön på 1940-talet, ett gigantiskt projekt som betydde mycket för bygden i fråga om arbetstillfällen och mer odlingbar mark.
Vid Jändelstugan presenterade Jändelsällskapet  en nyutgiven årsbok om Ragnar Jändel. Ingvar Gustafsson berättar i den vackra trädgården. Det är aldrig fel med lite medhavd fika

torsdag

Bernt på Offamåla gård har skaffat fram gamla kartor, och berättade om gården och byn i äldre tider Vad är väl en sten i skogen...utan en skröna? Jodå, det finns flera stycken kring den här bumlingen i Offamåla.
Carlhamns folkliga musikgrupp underhöll på Pålsgården i Kristianopel. Curt Johansson, författare av historiska böcker gav sin syn på historien i Östra Blekinge från medeltiden och framåt. Detta varvades med passande musik.

fredag

På Spjutsbygds gård presenterade Magnus Edekling sin nyutgivna bok "När blev Blekinge danskt?" Man kunde också pröva på att tova i ull
Vallhunden hade stenkoll på fåren. -Va bra, att det stod ett vattenkar här! Skönt med lite svalka efter ett arbetspass i värmen.

lördag

Lördagen inleddes med berättarauktion i Holmamåla. Katarina Mazetti och Christina Claesson berättade den ena galna historien efter den andra om föremålen som auktionerades ut. Auktionsutropare var Bengt "Dacke" Johansson På Hembygdsön i Holmsjö var det många som ville höra historier av tidigare nämnda damer. Några vågade sig på att berätta lite själva också.
Sommarkvällen var ljum och utsikten hänförande på norra bastionen i Kristianopel ...och berättartrion Alerstedt, Stenholm och Ljusberg underhöll med både sanning och skrönor om den gamla danskstaden

söndag

I Kopparemåla samlades man till frilufts-gudstjänst i naturen utanför missionshuset. På bilden Lars Anglert, som svarade för musiken och Gunnar Andersson, som gav lite historik om ESF-rörelsens framväxt i bygden. Pamela Garpenfors höll i gudstjänsten, och Evy Andreasson läste texter. Efter kyrkkaffe med goda kakor som sig bör kunde man gå en tipsrunda runt byn med fina priser.
Sammanfattningsvis hade vi en mycket trevlig vecka i sann berättaranda. Välkommen tillbaka nästa år!